Cultuurland 2023-2024. Groep 5/6

KEUZE UIT LESSENSERIES BEELDEND, DANS, MEDIA, MUZIEK EN THEATER.

Inschrijfformulier Cultuurland van Hoogeveen 2022-2023  


Beeldend - VINCENT VAN GOGH: "Ik doe altijd wat ik nog kan, om zo te leren hoe het moet."

“Ik doe altijd wat ik nog niet kan, om zo te leren hoe het moet” Deze lessenserie heeft mooie afwisselende onderwerpen. Aan bod komen mensfiguren, portret en zonnebloemen. Best moeilijke onderwerpen, maar Vincent van Gogh zei: “Ik doe altijd wat ik nog niet kan, om zo te leren hoe het moet”. Door te schetsen kun je goed leren kijken en je tekeningen verbeteren. En door instructies over de indeling van een portret kun je een echt portretschilderij maken. Van Gogh was ook heel goed in kleurgebruik; kinderen krijgen uitleg over de kleurencirkel en het gebruik van kleurenfamilies als ze gaan schilderen. De kleuren spetteren van het doek! 

3 lessen van 90 minuten


Dans - HAPPY

In deze lessenserie gaan we vreugde, vrolijkheid en ontspannenheid samenbrengen met alles wat je hoort. De muziek is daarbij van groot belang. Van welke muziek wordt jij vrolijk?  

Werkt de muziek aanstekelijk, heb je zin om in beweging te komen?  

Vanuit dat wat we horen gaan we op ontdekkingsreis naar de bewegingen die daarbij horen.  

Positieve gevoelens omzetten in krachtige bewegingen met het lichaam waardoor ze nog beter voelen. Elke les bouwen we samen een stukje verder aan de choreografie ‘Happy’ om deze uiteindelijk met veel plezier en voldoening in zijn totale Happiness te kunnen dansen.  

  

Dit alles met een flinke portie vrijheid ervaren in je eigen bewegingskeuze(s).  

‘You’ll never feel Happy, until you try!’  

4 lessen van 60 minuten


Media - DE KUNST VAN GELUKKIG ZIJN

Wie ben jij, en wat geeft jou een goed gevoel in de online - offline wereld in relatie met de ander? Wanneer maakt sociale media je gelukkig of ongelukkig?

Vragen die de leerlingen in deze lessenserie (waar het gaat om zelfbeeld, hoe een online omgeving kan beïnvloeden) beeldend gaan onderzoeken en wat dit voor hen betekend. En we kijken naar dit thema in de kunst. 

3 lessen van 90 minuten

 

Muziek, keuze 1 - NIETS IS WAT HET LIJKT

Je staat er eigenlijk niet bij stil maar muziek is niet grijpbaar. Als je iets hoort hoe weet je dan wat het is? Ken jij de verschillen tussen de instrumenten en hoe werken die samen? Hoe lang moet je iets doen voor het goed klinkt? En wat is goed en wat is fout in de muziek? Waar wordt muziek voor gebruikt en wat doet een tekst met muziek? Met instrumenten, met je stem en met voorbeelden van liedjes gaan we aan het werk om dit te ontdekken want je merkt het al: "Niets is wat het lijkt! 

4 lessen van 60 minuten


Muziek, keuze 2 - EVEN TROMMELEN IN DE KLAS

De leerlingen wordt in 3 weken, de eerste beginselen van het trommelen, het lezen van ritmen en het samen musiceren aangeleerd. Het is een eerste kennismaking met het veelzijdige slagwerk.

Na afsluiting van deze lessenserie, is er voor enthousiaste leerlingen de mogelijkheid de lessen naschools voort te zetten. De lessen worden dan verzorgd door de vakdocenten van CultuurKorf Hoogeveen en er wordt verbinding gelegd met de muziekverenigingen in gemeente Hoogeveen. 

3 lessen van 30 minuten met gesplitste groep ( in totaal 60 minuten per groep) 


Theater - DROOMWERELD / SURREALISME

In een droomwereld kloppen de zaken niet altijd. Wordt de wereld er soms niet mooier van? Of spannender? In de kunst heet dat surrealisme. Let op! We gaan dromen, niet slapen!  
Flink aan de slag met elkaar om de fantasie te laten werken en oplossingen voor problemen te bedenken. Durven we de werkelijkheid te laten voor wat het is…Lekker spelen is het begin. 

3 lessen van 90 minuten


 
 
 

 

 
Read 84 times
  • CultuurKlik