Cultuurland 2023-2024. Groep 3/4

KEUZE UIT LESSENSERIES BEELDEND, DANS, MEDIA, MUZIEK EN THEATER.

Inschrijfformulier Cultuurland van Hoogeveen 2023-2024  


Beeldend - VINCENT VAN GOGH: "Als je van natuur houdt, dan vind je overal schoonheid."

Vincent van Gogh had veel waardering voor de schoonheid van de natuur en probeerde dit zo goed mogelijk weer te geven in zijn tekeningen en schilderijen. Hij oefende daar heel veel voor en maakte ontzaglijk veel tekeningen, waarbij hij experimenteerde met verschillende materialen. De kinderen gaan dit ook ervaren door te tekenen met verschillende materialen en ze worden uitgedaagd om daarbij heel goed te kijken naar wat ze zien.  

Bij het tekenen én bij het schilderen zien we vaak de streepjesachtige werkwijze van Vincent van Gogh. Met een mooie druktechniek gaan kinderen hier mee aan de slag waarbij ze een landschap gaan maken.  

We starten deze lessenserie echter met een echte ontdekkingstocht over Vincent van Gogh. Net als groep 1-2 doen de kinderen in kleine groepjes een circuit met kleine opdrachtjes bij de verschillende kunstwerken van Vincent van Gogh. 

3 lessen van 90 minuten


Dans - DE VIER SEIZOENEN

Met de lessenserie de vier seizoenen gaan we met dans en beweging een fantasie volle reis maken door de herfst, winter, lente en zomer. Veranderingen in de natuur, weersveranderingen worden op een vrolijke manier naar binnen verplaatst. Ga je mee vliegeren in de herfst, schaatsen in de winter, een bloemendans maken in de lente en zwemmen in de zomer? 

4 lessen van 60 minuten


Media - MET ANDERE OGEN

Bekijk de wereld eens van een andere kant. Door te spelen met perspectief zie je je omgeving en elkaar op een nieuwe manier. Zo groot als een reus, zo klein als een mier. De leerlingen experimenteren met fotograferen vanuit verschillende perspectieven. .

De gemaakte foto's worden op tablets verwerkt tot een fotomontage en een cartoon-animatie.

3 lessen van 90 minuten


 Muziek - HET WEER

Allerlei weertypes en de seizoenen worden besproken en verklankt met bodysounds, stem en instrumenten. De leerlingen spelen tijdens een klankverhaal of vanaf pictogrammen/platen over het weer. De muzikale pijlers hard-zacht, lang-kort, hoog-laag en snel-langzaam komen steeds terug in deze lessenserie.  

De leerlingen maken kennis met veel verschillende Orff-instrumenten en boomwhackers, waarbij ze vooral letten op de klank, bijvoorbeeld: ‘Welke klank past bij de zomer?’. De leerlingen spelen woordritmes, zingen verschillende lidjes/spreekteksten over het weer/de seizoenen, bewegen op muziek en koppelen klassieke muziek aan de seizoenen. Veel partituren zijn grafisch weergegeven, waarbij de leerlingen worden gestimuleerd om zelf te ontdekken hoe en wat er gespeeld moet worden. 

4 lessen van 60 minuten


Theater - ALLES OP ZIJN KOP!

Ik kan het niet - bestaat niet.  ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan’! Met deze tekst van Pippi Langkous gaan we aan de slag. Kijken en beleven vanuit een ander perspectief.  

 

Tijdens iedere les is er een probleem zoals: De letters zijn gestolen, de emoties zijn er vandoor gegaan, enz. Stel je voor dat dit gebeurt, hoe kunnen we dit oplossen? 

Door verschillende drama werkvormen, wordt het kind uitgedaagd om buiten de kaders te denken. Niets is onmogelijk bij theater. Hierdoor ontstaat er ruimte om oplossingsgericht te gaan denken en handelen. 

Binnen de lessen zal gebruik worden gemaakt van pantomime/ mime (uitbeelden). 

Hierdoor ontdekken kinderen hoe ze hun lichaam als expressiemiddel kunnen inzetten. 

Creativiteit, fantasie, ontdekken van de mogelijkheden van eigen lichaam en niet opgeven maar doorgaan, komen op een speelse manier aan bod tijdens deze lessenserie. 

4 lessen van 60 minuten


 

 
 
Read 177 times
  • CultuurKlik