Bezoek Onderduikersmuseum

In 2018 is het Onderduikersmuseum De Duikelaar geopend in Nieuwlande. Het museum toont de geschiedenis van Nieuwlande, een dorp dat bekend staat om het herbergen van vele joodse onderduikers tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

 

In samenwerking met het Drents Archief is een interactief en innovatief lesprogramma met behulp van iPads ontstaan op basis van egodocumenten. 

Leerlingen verplaatsen zich in een historisch figuur door een dag uit zijn of haar leven te verbeelden. De iPads maken het mogelijk dat groepjes leerlingen verspreid door het museum bronnenonderzoek kunnen doen. De verschillende groepjes onderzoeken verschillende perspectieven op de oorlog. 

Aan de hand van vragen en opdrachten maken leerlingen een verbeelding van de dag die ze hebben onderzocht. Het resultaat is een graphic novel waarvan de leerlingen zelf onderdeel zijn. De verbeeldingen van de leerlingen worden opgenomen in Het oorlogsdagboek van Drenthe, dat zowel in het Drents Archief als in de klas ingekeken kan worden. 

  

De leerlingen leven zich in met behulp van originele bronnen in jongeren die de Tweede Wereldoorlog écht hebben meegemaakt. 

Additional Info

  • CultuurKlik