EXTRA Waor is Aaldert: 75 jaar bevrijding. - Corona alternatief

In het kader van de viering van 75 jaar vrijheid is het project  ‘Waor is Aaldert?’ ontwikkeld door Drentse bibliotheken en Drentse kunstencentra.  

In het titelverhaal van dit project staat de Drentse Aaldert centraal. Hij verdween tijdens de oorlog en dook aan het eind ervan plotseling weer op. Van zijn verhaal is een wandplaat gemaakt. Iedere school heeft deze wandplaat in september 2020 ontvangen. Hierop zijn twee verhalen uit Hoogeveen te zien over het thema vrijheid. “Het verhaal van John” is gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog, in “Het verhaal van Hasim” is het thema vrijheid gekoppeld aan een vluchteling uit Syrië.  

De verhalen en verhaal en verwerkingsopdrachten zijn te vinden op:  https://www.waorisaaldert.nl/gemeente-hoogeveen/  

Daarnaast is er bij elk verhaal een bijpassende workshop die we via dit cultuurprogramma  aanbieden.   

Iedere groep in Hoogeveen heeft recht op een erfgoededucatie activiteit. De workshops die bij deze verhalen horen zijn gratis, dus kunnen extra geboekt.  

 

Het verhaal van John

Op 5 augustus 1944 werd bij Hoogeveen een passagierstrein beschoten door geallieerde vliegtuigen. Zij lieten veel onschuldige doden en gewonden achter. Het is een gebeurtenis die omwonenden als passagiers in shock achterlieten. John de Jonge is nog één van de weinig direct getuigen die nog in leven zijn.  

De leerlingen gaan met een media-docent aan de slag vanuit een nieuwsitem over een gebeurtenis die je leven plotseling verandert. Er wordt een stop motion gemaakt van bestaande en aanvullende beelden.

 

 

Alternatief voor scholen die zich eerder hebben opgegeven. De cultuurcontactpersoon krijgt bericht over de geplande tijden.  

Additional Info

  • Groep: 7 en 8
  • Discipline: Erfgoed
  • Aanbieder: Docent: Hanneke Hultink
  • Locatie: Online klaslokaal
  • Duur: 90 minuten
  • Bijzonderheden: Contactpersoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • Periode: in overleg