EXTRA Waor is Aaldert: 75 jaar bevrijding. Het verhaal van John

 
 

In het kader van de viering van 75 jaar vrijheid is het project  ‘Waor is Aaldert?’ ontwikkeld door Drentse bibliotheken en Drentse kunstencentra 

In het titelverhaal van dit project staat de Drentse Aaldert centraal. Hij verdween tijdens de oorlog en dook aan het eind ervan plotseling weer op. Van zijn verhaal is een wandplaat gemaakt. Iedere school ontvangt deze wandplaat in september 2020. Hierop zijn twee verhalen uit Hoogeveen te zien over het thema vrijheid.  

“Het verhaal van John” is gerelateerd aan de Tweede Wereldoorlog, in Het verhaal van Hasim is het thema vrijheid als een breder actueel thema te bespreken.  

De tekst van het verhaal en ook kijkvragen en verwerkingsopdrachten worden beschikbaar gesteld via de bijbehorende website. https://www.waorisaaldert.nl/gemeente-hoogeveen/ 

Daarnaast is er bij elk verhaal een bijpassende workshop die we via dit cultuurprogramma aanbieden  

Iedere groep heeft recht op een erfgoededucatie activiteitDe workshops die bij deze verhalen horen zijn gratis, dus kunnen extra geboekt.  

 

Het verhaal van John 

Op 5 augustus 1944 werd bij Hoogeveen een passagierstrein beschoten door geallieerde vliegtuigen. Zij lieten vele onschuldige doden en gewonden achter. Het is een gebeurtenis die omwonenden als passagiers in shock achter lietenJohn de Jonge is nog één van de weinig direct getuigen die nog in leven zijn.  

De leerlingen gaan met een kunstenaar aan de slag met het maken van een nieuwsitem over een gebeurtenis die je leven plotseling verandert. Er wordt een stop motion gemaakt van bestaande en aanvullende beelden. 

Additional Info

  • Groep: 7 en 8
  • Discipline: Erfgoed
  • Aanbieder: Docent: Hanneke Hultink
  • Locatie: klas of bibliotheek
  • Duur: 90 minuten
  • Bijzonderheden: Opgave:via inschrijfformulier Cultuurmenu