Cultuurland 2023-2024. Groep 1/2

 

KEUZE UIT LESSENSERIES BEELDEND, DANS, MEDIA, MUZIEK EN THEATER.

Inschrijfformulier Cultuurland van Hoogeveen 2023-2024   

 


Beeldend - VINCENT VAN GOGH: "Ik droom van schilderen en dan schilder ik mijn droom."

Vincent van Gogh ging helemaal op in schilderen, kijken, dromen en maken en in deze lessenserie nemen we de kinderen daarin mee. We starten met een ontdekkingsreis langs verschillende beroemde werken van Vincent van Gogh. De kinderen ontmoeten van Gogh, nemen een kijkje bij de aardappeleters, bewonderen de zonnebloemen en gaan nog veel meer beleven! Door allerlei creatieve opdrachten die in de route verwerkt zitten, maken de kinderen gedurende de wandeling hun eigen ‘van Gogh’ kunstwerk en is het speels en levendig om te doen.  

In de tweede les maken we een ruimtelijk kunstwerkje naar aanleiding van het schilderij van de slaapkamer van Vincent en in de laatste les maken we een groot groepskunstwerk, ook weer speels van opzet, doordat kinderen aan verschillende onderdelen kunnen werken en daarbij nieuwe specifieke materiaalervaring opdoen. 

3 lessen van 90 minuten


Dans - DANS JE BINNENSTE BUITEN

Soms voel je het in je lijf  

De danskriebels!  

Ze beginnen in je buik  

Je tenen wiebelen  

Je vingers tintelen  

Je ogen stralen  

En voor je het weet beweegt je hele lijf.  

De danskriebels moeten gewoon naar buiten!  

  

Dans je binnenste buiten gaat over danskriebels  

Over verschillende emoties en hoe je daar mee kunt dansen  

Maar vooral over dansplezier!! 

4 lessen van 60 minuten


Media - DIERENVERHALEN

Tijdens deze lessenserie, waarin dieren het uitgangspunt vormen, leren de leerlingen hoe je een eenvoudig verhaaltje vertelt. Elke les komt er een ander medium aan bod om dit te doen: fotografie, 3d stripverhaal en film.

De nadruk ligt op een eerste kennismaking met verschillende vormen van media en communicatie:  

Hoe vertel je een verhaal met (bewegend) beeld? 

3 lessen van 90 minuten


Muziek - MIJN EIGEN WERELD

Tijdens deze lessenserie met als thema ‘Mijn eigen wereld’ leren de leerlingen liedjes met spelvormen daarbij. De leerlingen leven zich steeds in een ander in (buschauffeur, fluitketel, muzikanten), maar leren ook door middel van liedjes hun eigen lichaam beschrijven! De leerlingen bewegen op de muziek, spelen (woord)ritmes en ritmes uit liedjes op Orff-instrumentarium en boomwhackers. De leerlingen kijken naar een fanfare en maken kort kennis met de verschillende instrumenten. De begrippen ‘hoog en laag’ en ‘snel en langzaam’ komen voor en de leerlingen leren dit ook toe te passen bij het zingen en spelen op instrumenten. De leerlingen leren ook klanken van de verschillende Orff-instrumenten te onderscheiden en leren om te luisteren uit welke richting geluid komt. 

4 lessen van 60 minuten


Theater - RA, RA EN DE KLEUR IS?

De brandweer rukt uit in de knalrode brandweerauto, maar waar gaan ze naar toe? 

Kunstschilder Evi heeft maar twee kleuren om mee te schilderen, ze kreeg er rode blosjes van. Wat kan ze schilderen met alleen maar roze en geel?  

Tijdens deze lessen staat elke week een verhaal centraal waar verschillende kleuren in voorkomen. De kinderen beleven welke voorwerpen en emoties deze kleur hebben, waardoor ze de kleuren gaan herkennen en begrijpen. 

Binnen het verhaal kunnen kinderen hun fantasie en creativiteit inzetten om het verhaal een wending te geven. 

4 lessen van 60 minuten


 
Read 76 times
Meer in deze categorie: Cultuurland 2023-2024. Groep 3/4 »
  • CultuurKlik