Cultuurland 2022-2023. Groep 1/2

KEUZE UIT LESSENSERIES BEELDEND, DANS, MEDIA, MUZIEK EN THEATER.

 

Inschrijfformulier Cultuurland van Hoogeveen 2022-2023   


Beeldend - OP DE BOERDERIJ

Alles komt in deze lessenserie voorbij: de dieren van de boerderij, de boer en de boerin, melk, kaas en eieren en de vogelnestjes in de bomen.

Er is veel ruimte voor inleven in het onderwerp en spelend werken.

Materialen zijn prikkelend en uitnodigend om onderzoekend mee aan het werk te gaan. 

3 lessen van 90 minuten


Beeldend - VAN GOGH

Op 11 september 1883 komt Vincent van Gogh, die later zou uitgroeien tot een van de meest gekende en geliefde kunstenaars ter wereld, per trein aan in Hoogeveen. Op 5 december van datzelfde jaar verlaat hij Drenthe weer.  

In 2023, 140 jaar later, wordt vanuit de provincie Drenthe, via allerlei activiteiten, breed aandacht geschonken aan dit verblijf van Vincent van Gogh. Het is voor Drenthe van bijzondere culturele en historische waarde. 

Vanuit CultuurKlik hebben we deze provinciale aandacht voor van Gogh omarmt en het idee opgepakt om hiermee een koppeling te maken in onze doorgaande leerlijn Cultuureducatie, Cultuurland (voorheen Het Land van Scala). 

Voor nu, omdat deze lessen in ontwikkeling zijn, is er geen inhoudelijke tekst beschikbaar. Wel willen we jullie deze keuzemogelijkheid in schooljaar 2022, 2023 en 2024 aanbieden. 

De lessenserie is per groep 1/2, 3/4, 5/6 en 7/8 apart te kiezen, maar kan ook schoolbreed worden afgenomen. 

3 lessen van 90 minuten


Dans - BEESTENBENDE

In deze vrolijke lessenserie ontdekken de leerlingen hoe dieren bewegen.

In de lucht, op het land, in het water. Bewegen dieren anders dan jij? Of kun jij ook vliegen als een vogel?  
We werken aan een Dierenparade waarbij leerlingen op zoek gaan naar welk dier past bij de geluiden die ze in de muziek horen. Welk dier past het beste bij jou? 

4 lessen van 60 minuten


Media - MIJN EIGEN WERELD

Spelenderwijs maken de leerlingen kennis met fotografie als middel om hun eigen fantasie en belevingswereld in beeld te brengen.

Goed leren kijken speelt hierbij een grote rol. Van voorwerpen uit de alledaagse omgeving worden bijzondere foto's gemaakt door er een verhaal bij te bedenken.

In je fantasie kun jij superman of een prinses zijn. Naast fotograferen komt ook het creatief verwerken van de gemaakte foto's aan bod.

3 lessen van 90 minuten


Muziek - INSECTENBOS

Tijdens deze lessenserie met als thema ‘Insectenbos’ leren de leerlingen over allerlei insecten en zingen ze daar bijbehorende liedjes bij.

De leerlingen spelen verschillende ritmes op verschillende instrumenten en maken kennis met de instrumenten uit het Orff-instrumentarium. De leerlingen leren een verhaal om te zetten in klanken (bodypercussie en Orff-instrumenten).

Ook leren de leerlingen wat hoog en laag is en leren ze het verschil tussen snel en langzaam.

De leerlingen bewegen op muziek en leren ook plaatjes van dieren omzetten naar echte ritmes! 

4 lessen van 60 minuten


Theater - SPROOKJES

Sprookjes zijn van alle (leef-)tijden.

Wie mag ik zijn en hoe beweegt een fee nou eigenlijk?

Heerlijk verzinnen wat er gebeurt in het sprookjes bos en met z’n allen zo in een sprookjeswereld terecht komen…waar meer kan dan in het echt! 

4 lessen van 60 minuten


 
Read 427 times
  • CultuurKlik